C.G. Jung Vereniging Nederland - Interdisciplinaire Ver. voor Analytische Psychologie

Berichten

9 berichten
 
06-04-2017
Geplaatst door:
Cursus Jungiaanse psychologie

In het najaar staat er weer een nieuwe cursus Jungiaanse psychologie gepland en wel op de dinsdagavond óf donderdagavond, eenmaal per veertien dagen. In eerste instantie 10 lessen á 300,- euro, waarna bij voldoende belangstelling een vervolg zal worden aangeboden.
In deze cursus wordt er de nadruk op gelegd het lastige gedachtegoed van Jung voor de leek te vertalen en wel zo dat het toegankelijk en tevens praktisch toepasbaar wordt.
U kunt meer info vinden op mijn website: www.threesbrouwers.nl

29-03-2017
Geplaatst door:
Seven Years

Seven Years Seven Years is een solo dansperformance met live muziek waarin een vrouw haar seksualiteit verkend en het publiek meeneemt in haar zoektocht naar antwoord op de vragen: wie ben ik, en belangrijker: wie wil ik zijn? De choreograaf is geïnspireerd door Carl Gustav Jung en maakt op basis van één van zijn ideeën de voorstelling. Donderdag 13 april aanstaande gaat deze voorstelling in première in de Ubik, onderdeel van WORM, te Rotterdam. Vervolgens is er een klein tourtje in april en mei in omgeving Rotterdam.

De voorstelling gaat in op dit vrouwelijk lichaam en haar seksualiteit. Hierbij baseert choreograaf De Vos zich op de psychoanalytische principes van Carl Gustav Jung (grondlegger analytische psychologie) en dan voornamelijk op de maagd/hoer. Deze drukt de verstoorde balans tussen twee seksuele extremen van de vrouwelijke psyche uit. Thema’s als kwetsbaarheid, macht, controle, angst en vertrouwen staan hierbij centraal. Tijdens de voorstelling wordt gewerkt met beeldend kunstenaar Josine Slemmer voor het beeld en de creatie van een tweede huid van bladgoud op de huid van de danseres, waarmee bewegingen/uitingen versterkt kunnen worden.

Credits Choreography: Marijke de Vos Dancer: Alina Fejzo Scenography: Josine Slemmer Music composition: Glitterkots en de nasmaak Costume design: Terror Kittens Business manager: Ilse de Vries Production: Teddy shouldn’t smoke Supported by: Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, UBIK, WORM Thanks to: DOOR Dordrecht, Jette Schneider, SmartNL, Time Window www.teddysmoke.com https://www.facebook.com/Teddyshouldntsmoke/

16-01-2017
Geplaatst door:
Essay 'Houden van Blauwbaar.'

Graag attendeer ik u op de publicatie van de Essay 'Houden van Blauwbaard, geschreven door Christa Bode, Analytische Therapeut en Dieptepsycholooog. Het onderzoekt de werking van dit destructieve archetype en biedt handreikingen tot transformatie.
https://christabodetherapeut.wordpress.com/publicatie-houden-van-blauwbaard/

28-12-2016
Geplaatst door:
voor de leden

De vereniging bankiert tegenwoordig bij de Triodos bank. Daarom het verzoek aan de leden om de oude rekening niet meer te gebruiken. De nieuwe rekening is NL82 TRIO 0391 0597 85.
Van enkele leden is het email adres niet bekend, of niet meer gangbaar. Graag even een berichtje naar info@cgjung-vereniging.nl, dan blijft u op de hoogte.
Met vriendelijke groet, Eduard Heyning

07-11-2016
Geplaatst door:
Infinite Fire Interview: Jung and Alchemy

Graag wil ik u attenderen op een gesprek over Jung en alchemie door Sonu Shamdasani, Peter Forshaw, Hans van den Hooff en Esther Ritman, te volgen op Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=qitlxOt2kxY&feature=youtu.be .

31-10-2016
Geplaatst door:
Najaarssymposium VSD 'Jung en Dromen' d.

Najaarssymposium VSD 'Jung en Dromen' d.d. 12 november 2016 te Amersfoort.

02-10-2016
Geplaatst door:
biografie Jij Vuurbrenger

Graag wil ik u attenderen op mijn zojuist verschenen boek Jij Vuurbrenger, een biografie van de Amsterdamse sloper Jan Tuinsma (1926-2011). Ik heb voor Tuinsma gekozen vanwege zijn sterke en sympathieke persoonlijkheid.
Voor de psychologische onderbouwing van zijn leven baseer ik me geheel op Jung. Zijn inzichten kunnen naar mijn idee de meeste zin geven.
Tuinsma’s levensverhaal begint in grote harmonie, maar gaat gaandeweg onevenwichtigheden vertonen, die eerst onverklaarbaar lijken, maar geleidelijk in de richting voeren van posttraumatische stressstoornissen. Er komen ‘geheimen’ aan het licht, waarover Tuinsma, overigens een gedreven verteller, nauwelijks in staat is te praten.
Het is pas zijn laatste liefdesrelatie, op zijn oude dag, die aan het licht brengt dat hij zijn vertellen censureert en zaken verzwijgt. Daarom is deze liefdesgeschiedenis geheel verweven met zijn levensverhaal. Steeds moeten er nieuwe vragen gesteld worden bij de betrouwbaarheid van zijn herinneringen en de betekenis van zijn zelfcensuur.
Dankzij Jung kan ik een spoor uitzetten naar de samenhang van de verdringingen en de driftbuien. Deze struktuur maakt dat het boek gaat lezen als een detective.

Ik meen dat de inspiratie van het verhaal van een evenzeer beschadigd als sympathiek mens in deze tijd zinvol is. Immers: verandering begint bij de enkeling (Jung).

Jij Vuurbrenger is verschenen bij uitgeverij Aspekt en te koop in de boekhandel.

Met vriendelijke groet, Helen Gerretsen

gerrets1@xs4all.nl
020-6852407 / 06 5347 1284
helengerretsen.nl

15-06-2016
Geplaatst door:
Mijn boek: 'Huilende spiegels'.

'Huilende spiegels' is geschreven voor de moderne mens die zoekt naar positieve waardes als licht en liefde, maar daarbij vaak het tegendeel in de omgeving ontmoet. In dit boek wordt uitgelegd hoe dat komt. Het gaat niet om positief denken en voelen, maar om het evenwicht tussen licht en donker. Dit wordt beschreven vanuit de inzichten uit de Jungiaanse psychologie, maar het wordt zeer toegankelijk gebracht, dus zonder veel moeilijke begrippen en onnodige uitweidingen. Bovendien is het aangevuld met talloze oefeningen en praktische aanwijzingen om concreet met deze ideeën aan de slag te gaan. 'Want wie in de spiegel van het leven de eigen emoties herkent, krijgt goud in handen om het lot te keren'.
U kunt het boek á 19,95 kopen in een van de boekhandels in Den Bosch, of per mail bij mij bestellen á 23,50 inclusief verzendkosten.

15-06-2016
Geplaatst door:
Cursussen Jungiaanse psychologie

Geplaatst door: Threes Brouwers
Cursus Jungiaanse psychologie

In het najaar start ik weer een cursus Jungiaanse psychologie voor beginners in 's-Hertogenbosch.
In eerste instantie 10 lessen van 2 uur á 300 euro. Keuze uit donderdagmorgen of maandagavond.
Vanaf maandag 7 november 5 lessen ’s morgens van 10:00 tot 12:00 uur aan de volksuniversiteit in 's-Hertogenbosch over mijn boek 'Huilende Spiegels' (Jungiaanse psychologie voor de leek vertaald.)
Informeer via 073 6 14 28 11 of kijk op mijn site: www.threesbrouwers.nl