C.G. Jung Vereniging Nederland - Interdisciplinaire Ver. voor Analytische Psychologie

berichten

10 berichten
 
02-10-2016
Geplaatst door:
biografie Jij Vuurbrenger

Graag wil ik u attenderen op mijn zojuist verschenen boek Jij Vuurbrenger, een biografie van de Amsterdamse sloper Jan Tuinsma (1926-2011). Ik heb voor Tuinsma gekozen vanwege zijn sterke en sympathieke persoonlijkheid.
Voor de psychologische onderbouwing van zijn leven baseer ik me geheel op Jung. Zijn inzichten kunnen naar mijn idee de meeste zin geven.
Tuinsma’s levensverhaal begint in grote harmonie, maar gaat gaandeweg onevenwichtigheden vertonen, die eerst onverklaarbaar lijken, maar geleidelijk in de richting voeren van posttraumatische stressstoornissen. Er komen ‘geheimen’ aan het licht, waarover Tuinsma, overigens een gedreven verteller, nauwelijks in staat is te praten.
Het is pas zijn laatste liefdesrelatie, op zijn oude dag, die aan het licht brengt dat hij zijn vertellen censureert en zaken verzwijgt. Daarom is deze liefdesgeschiedenis geheel verweven met zijn levensverhaal. Steeds moeten er nieuwe vragen gesteld worden bij de betrouwbaarheid van zijn herinneringen en de betekenis van zijn zelfcensuur.
Dankzij Jung kan ik een spoor uitzetten naar de samenhang van de verdringingen en de driftbuien. Deze struktuur maakt dat het boek gaat lezen als een detective.

Ik meen dat de inspiratie van het verhaal van een evenzeer beschadigd als sympathiek mens in deze tijd zinvol is. Immers: verandering begint bij de enkeling (Jung).

Jij Vuurbrenger is verschenen bij uitgeverij Aspekt en te koop in de boekhandel.

Met vriendelijke groet, Helen Gerretsen

gerrets1@xs4all.nl
020-6852407 / 06 5347 1284
helengerretsen.nl

15-06-2016
Geplaatst door:
Mijn boek: 'Huilende spiegels'.

'Huilende spiegels' is geschreven voor de moderne mens die zoekt naar positieve waardes als licht en liefde, maar daarbij vaak het tegendeel in de omgeving ontmoet. In dit boek wordt uitgelegd hoe dat komt. Het gaat niet om positief denken en voelen, maar om het evenwicht tussen licht en donker. Dit wordt beschreven vanuit de inzichten uit de Jungiaanse psychologie, maar het wordt zeer toegankelijk gebracht, dus zonder veel moeilijke begrippen en onnodige uitweidingen. Bovendien is het aangevuld met talloze oefeningen en praktische aanwijzingen om concreet met deze ideeën aan de slag te gaan. 'Want wie in de spiegel van het leven de eigen emoties herkent, krijgt goud in handen om het lot te keren'.
U kunt het boek á 19,95 kopen in een van de boekhandels in Den Bosch, of per mail bij mij bestellen á 23,50 inclusief verzendkosten.